handgemaakte muziek uit eigen studio

Ontferm U! – klassiek thema in een – modern klassieke uitvoering

Twenty First

het nieuwe instrumentale Ontferm U! is een bewerking van een compositie van de Japanse componist Nobuyoshi Tanaka die het stuk ook zelf uitvoerde dat toen de naam Kyrie droeg.

Ontferm U!

met dit stuk wordt compassie gevraagd in een tijd waar hard schreeuwen de gewoonte lijkt te zijn – geen makkelijk stuk maar wel een waar je over gaat nadenken – ook als je keuze niet direct de moderne klassieke muziek is.

de M4A versie, de Apple Lossless voor de grote speakers en de koptelefoons*

Kyrie

is oorspronkelijk een religieus muziek stuk dat door bekende componisten werd bewerkt om in de mis te worden opgedragen – nu ben ik geen religieus mens en ik heb ook niet het idee dat Nobuyoshi Tanaka dat is maar het onderwerp lijkt me van alle tijden – in de verschillende talen klinkt dat zo:

 • Kyrie Eleison
 • Herr, erbarme dich!
 • Lord, have mercy
 • Heer, Ontferm U!
 • Seigneur, prends pitiĂ©

als het je op valt dat de aangesprokene ontbreekt in mijn titel, dan klopt dat – wie er wordt aangesproken met dit stuk is aan jou, de luisteraar – jij mag bepalen waar wij compassie mee mogen hebben – voor elke mogelijkheid sta ik open – laat het weten in de reacties helemaal onder aan dit bericht.

Instrumenten

de oorspronkelijk compositie (Kyrie for a mixed choir and a piano) gaat uit van een bezetting met piano en 4 stemmen Sopraan, Alt, Tenor en Bas – ik koos voor een deel heel moderne instrument en een drietal klassieke

 • eBow Acoustic Guitar
 • Una Corda piano
 • Warm Acid Electronic Bass
 • Flugelhorn
 • Tenor Trombone
 • Bas Trombone

Ruimten

de instrumenten staan in drie ruimten

 • Studio
 • Vienna Concert Hall
 • Piano Concert rev

Tempo

het tempo dat behoorlijk laag ligt heeft rekening gehouden met het gebruik van dit stuk als film muziek

 • 39.3123 BPM

dat is een kwart van 125 BPM plus 8.0625 – dat is ongeveer 15,5ste deel van 125 – betekent zoveel als synchroon om de 15 en een halve maat – vergeet dit maar, het is niet belangrijk 😉

Compositie

de compositie maakte Nobuyoshi Tanaka in 2007 voor Kyrie for a mixed choir and a piano – de muziek is beschikbaar voor privĂ© uitvoeringen – voor deze bewerking heeft Nabuyoshi vooraf toestemming gegeven.
Na zijn eerste beluistering schreef hij:

Dear ferrie = differentieel,

At first I could not believe that it’s my music.
But I understood that my music had been re-built by the sensibility different from mine.
It was very interesting.
Thank you.

Nobuyoshi Tanaka

Credits

 • compositie Nobuyoshi Tanaka
 • variatie ferrie = differentieel
 • e-painting en grafisch ferrie = differentieel

Links

Twenty First

Le Banquet Celeste - variatie op een compositie van - Olivier Messiaen Glass meets Bach in 2 rooms - een compositie van - Allan J. Cronin MĂșsica para LR en el CCB 1 - een variant op een compositie van - Luis Rojas Spiegel im Spiegel - minimal music van - Arvo PĂ€rt Fuga in G Minor - soundtrack Struggle4Life - Hans KunĂ© Fur Alina | variatie op een compositie van | Arvo PĂ€rt Xote - Braziliaanse volksdans in het kort - JosĂ© Oscar De Almeida Marques Cradle Variation #3 - Joshua Dowling Vladimir is not going to Heaven - heavy stuff | statement - Olivier Messiaen The Saint and The Sweet - Hans Jacobi The Fascinating Chill - that Music Leaves - Modern Klassiek - Hans Jacobi Another Evening Song - Modern Klassiek - Hans Jacobi Copy&Paste - Minimal Tempo - Hans Jacobi To the Unknown - Modern Klassiek met een ritme sectie - Hans Jacobi PrĂ©lude - de Opening - Jan-Willem van Ree A Fruit Fly - struggling against my breath - Hans Jacobi Old Stones - Braziliaanse stemmingen - JosĂ© Oscar De Almeida Marques Henry's Tune - sound design | ambient - Henry Newbury Canzona 02 - een dansje van - Hans Jacobi Summer Evening Contradiction - Pop Song - Hans Jacobi Atomium - een dagje Brussel van - Jan-Willem van Ree Brass Salute for a Transmigration - uit een duizeligheid - Hans Jacobi Steve's Demons - melodische minimal music - Steven Kudlo Epiphany - In memory of - Pierre Boulez Imagination - ambient - Steven Kudlo Mode de Valeurs et d'Intensites - Olivier Messiaen Klein Walsje - Manuel MarĂ­a Ponce Black Horses - soundtrack voor een nieuwe film van Ben Film - Summertime Play

Verder Bericht

Vorige Bericht

2 Reacties

 1. Peach 18 oktober 2016

  nice ferrie. I grew up catholic and was an altar boy from the ages of 11 to 13. I got to ring the bells during Mass when Kyrie was spoken. I liked the sound of the bells then and I like your piece now. Your music speaks to me as a process, an action taking place.. How does one capture the quality of mercy with music? Can mercy only be transmitted from without? Or can I be merciful to myself from within? Does mercy given reflect back on the giver? I have heard that mercy is a practice. If so, I will need to keep practicing.

© 2006 - 2019 Creative Commons BY-NC-SA 4.0 INT. | Ferrie's Audio Collectie

Thema door Anders Norén
Translate »