Mode de Valeurs et d’Intensites – Olivier Messiaen

Mode de Valeurs et d’Intensites – Olivier Messiaen

een nieuwe bewerking van Mode de Valeurs et d’Intensites een compositie van Olivier Messiaen uit 1949-1950 – in die periode schreeuwde ik waarschijnlijk om eten en had geen enkele belangstelling voor muziek – dat denk ik zomaar – ik was toen 3 jaar, wat wil je – niettemin is deze variant een interessant stuk muziek dat ongetwijfeld een tijdperk inluidde van experimentele moderne muziek

Mode de Valeurs et d’Intensites

vrij vertaald: De Toestand van Duur en Intensiteit – een net zo vrije vertaling als voor de muziek – koptelefoon op, dan beleef je meer:
de M4A versie, de Apple Lossless voor de grote speakers en de koptelefoons*

Instrumenten

voor deze variatie heb ik de volgende instrumenten gebruikt:

 • Ice Rink Synth
 • Imogen Box of Tricks
 • ePiano EK470 MKII
 • Fretless Bass

Ruimten

en die instrumenten staan in de volgende ruimten:

 • Pad Bright effect (FLUX)
 • Synth effect (FLUX)

Tempo

het stuk heeft een afwijkend tempo gekregen – het origineel stond in 120 BPM maar dat was mij veel te snel – de intensiteit ontbrak daar volledig in.

 • 93.750 geschikt voor film en video

Compositie

de compositie van Olivier Messiaen is deel twee van een vierluik met de prachtige titel: Quatre études de rythme – de vier delen zijn:

 • “Ile de feu I” (Fire Island I)
 • Mode de valeurs et d’intensités” (Mode of Durations and Intensities)
 • “Neumes rythmiques” (Rhythmic Neumes)
 • “Ile de feu II” (Fire Island II)

meer over de vier delen kun je vinden op WikiPedia onder de link hieronder

Credits

 • componist Olivier Messiaen
 • MIDI sequence Ryo
 • foto The Little Fox and the Giant Stars door NASA
 • lettertype Zona Pro

Link

*koptelefoon – aanbevolen

  1. dank je Hans voor je beschrijving – – ja, toen ik 9 jaar was luisterde ik wel degelijk naar muziek – toe wel – ik herinner me dat mijn vader Chopin speelde op de piano in de huiskamer – alleen weet ik niet meer of ik de muziek mooi vond of een nachtmerrie 😉

Reactie-mogelijkheid is gesloten